Interview med en Ung Kriger: Kiyohiko Tosa

Kiyohiko TosaKort profil

Født d. 9. marts 1977 i byen Asaka i Saitama området i Japan som den første søn af Kunihiko Tosa, der er præsident for Genseiryu Karate-do. I hans tidlige barndom startede han med at lære Genseiryu Karate-Do og flyttede senere i sine High School dage til Iwata området og flyttede således fra sine forældre. Under sine High School dage blomstrede hans talent under vejledning fra Kanji Sasaki sensei fra stilarten Shito-ryu. Senere under sine Økonomi og Jura studier i Osaka, blev han vejledt af Yoshiyuki Osada sensei og opnåede gode resultater, såsom at vinde førstepladsen i +80 kg kategorien ved det 53. National Sports Festival i Kanagawa såvel som at vinde en 3.plads i det 4. Asian Karate-Do Championship. Han har nu dedikeret sin træning med det formål at blive en velkvalificeret instruktør under Genseiryu Karate-Do.

Hvad har du lært gennem din træning af Genseiryu?

Kiyohiko: Da jeg i min barndom startede med at træne Genseiryu, lærte jeg meget målrettet de grundlæggende elementer i først og fremmest at blive et komplet menneske, før jeg lærte de grundlæggende teknikker i stilarten. "Forældre har en forpligtigelse til at opfostre deres børn så de bliver respekterede voksne", sagde min far til mig igen og igen. Det er det samme i klubben. Jeg blev undervist meget målrettet i hvordan jeg skulle tage mine sko af før jeg gik ind i dojo'en, opføre mig høfligt og ikke skabe problemer for andre, ikke bryde samfundets regler og love samt måden hvorpå man henvender sig til andre på en høflig og respektfuld måde. Dette vil være de første ting man bemærker når man træder ind i dojo'en.

Forklar os venligst om Genseiryu's teknikker

Kiyohiko: Jeg har trænet under mange instruktører efter mine High School dage, men jeg lærte Genseiryu indtil Junior High School. På en måde kan man sige, at Genseiryu er mit grundlæggende fundament formet gennem undervisning fra disse personer. Fordi dette er min baggrund, bør jeg ikke tale om Genseiryu's teknikker her. Gennem den sparsomme erfaring jeg har opnået med andre stilarter, er det mit synspunkt at der selvfølgelig er forskelle mellem de forskellige stilarter af Karate-Do, men jeg har også lært gennem erfaring, at disciplinen under træningen er den samme i alle stilarter, såvel som Budo er blevet overleveret fra lærer til elev siden gammel tid. Jeg er af den opfattelse at processen med en disciplineret måde at træne sig selv på er den korrekte måde at dedikere sig selv til at lære karate-do såvel som måden til at benytte det i praksis. Gennem træning af karate-do på denne måde, er jeg overbevist om, at man kan udvikle både sin teknik og sin mentalitet.

Hvad er dine planer for fremtiden?

Kiyohiko: Da Genseiryu er en eksisterende organisation og således en del af samfundet, er dens tilstand på dette tidspunkt i tiden vigtig: Hvordan skal organisationen formes? Hvad skal vi sigte mod? Hvilken rolle skal vi antage for at opnå gode resultater? Hvilken slags personer skal være involveret? Jeg er overbevist om, at jeg bør være klar på disse punkter. Årsagen til at deltage i en masse turneringer er, at det er en måde hvorpå man kan gøre samfundet opmærksom på hvilke ambitioner og ideer Genseiryu har. Jeg kunne godt tænke mig at bringe mine erfaringer fra bl.a. mit medlemskab af det japanske landshold såvel som deltagelse i verdensmesterskaberne videre til næste generation. Personligt var det for mig nemt at sætte mig nogle mål, idet en masse top-placerede seniorer såsom Marutani sempai, Sugita sempai, Motohashi sempai og Shimozono sempai, som alle har opnået gode resultater ved mange turneringer, trænede i dojoen. Selvom der ofte var meget humor involveret, så var det en god støtte når de bakkede mig op og overbeviste mig om, at jeg kunne vinde verdensmesterskabet. Min personlige ambition er at vinde førstepladsen som en individuel kæmper ved verdensmesterskabet i karate under World Karate Federation.

Kilder

Månedlig Karate-do nummer 360, April 2001 "Spark i Tre Dimensioner".
Oversat af Peter Lee i henhold til skriftlig tilladelse fra Kunihiko Tosa Shihan.